Kategoriat
Tiimityö

Idiootit ympärilläni – 3 kohdan käyttöohje

Kuuntelin työmatkojeni ratoksi Idiootit ympärilläni -äänikirjan. Opusta on arvosteltu yksinkertaistavaksi keittiöpsykologiahömpäksi, mistä huolimatta (tai ehkä ansiosta?) idealamppuni välkähteli iloisesti sen äärellä.

Suosittelen kirjaa jokaiselle johtajalle, myyjälle, asiakaspalvelijalle sekä niille, jotka haluavat viihtyä työssään ja ylipäätään ihmisten kanssa paremmin. Parhaan kokemuksen saamiseksi kannattaa evääksi ottaa myös tämä kolmen kohdan käyttöohje kirjan oppeihin.

1 Opi tunnistamaan ihmisten erilaisuus

Tästähän kirjassa on kyse: miten tunnistaa erilaisia käyttäytymistapoja. Karkea jako neljään perustyyppiin, väriin, on mukavan selkeä ja siksi helppo painaa mieleen.

Tarkoitus ei ole lokeroida ihmisiä, vaan antaa työkaluja erilaisuuden tunnistamiseen. Kirjassa painotetaan useampaan kertaan, että lähes jokaisessa ihmisessä on useampaa väriä, joten turhat defensiiviset murinat (”ainakaan minun ainutlaatuisuuteni ei mahdu mihinkään tuollaiseen naurettavaan malliin”) voi lukiessa unohtaa.

Itse olen omasta mielestäni muuten sinipunainen.

2 Opi näkemään eri väristen tyyppien vahvuudet

Tässä vaiheessa homma muuttuu karvan verran haastavammaksi: pitäisi mennä posin kautta. On jostain syystä helpompaa ajatella, että vika on aina jossain toisessa idiootissa ja keskittyä heidän ärsyttäviin (erilaisiin) piirteisiinsä.

Se ei kuitenkaan kannata, sillä idiootti ei muutu, vaikka kuinka käskisit ja kiroilisit selän takana. Itse asiassa ärsyttävät piirteet voivat tuntua entistä vahvemmilta, kun keskityt niihin. Niin ne aivot nyt vaan toimivat.

Kannattaa siis opetella hakemaan ihmistä hyviä puolia. Tämä voi vaatia treeniä, sillä totaalinen erilaisuus ei yleensä tunnu rikkaudelta, vaikka se sitä tiimissä onkin. Olen itse saanut työskennellä jonkin aikaa tiimissä, jossa oli kaikki värit edustettuina ja lisäksi todella turvallinen ilmapiiri. Sillä kokonpanolla tehtiin juupelin hienoja asioita!

3 Ruoki sitä, minkä haluat kasvavan

Kolmas kohta on ratkaiseva: sen avulla laitat ihmisymmärryksesi ja posiksi jalostuneen ajattelusi todella tuottamaan. Parempia kohtaamisia, arvostavampaa ilmapiiriä, tehokkaampaa tiimityötä.

Resepti on yksinkertainen: kun olet löytänyt ihmisestä vaalimisen arvoisen piirteen, ruoki sitä. Sellaisilla kun on taipumus kasvaa.

Et tietenkään voi muuttaa ihmisiä, mutta voit kannustaa heitä käyttäytymään seurassasi useammin tietyllä, itselleen luontaisella tavalla. Kannustaminen voi olla kaikkea rohkaisevasta elekielestä Slackissa huikattuihin kiitoksiin. Mikä vaan tuntuu luontevalta.

Bonuksena alat itse viihtyä ihmisten parissa entistä paremmin, koska keskityt heidän hyviin puoliinsa, jolloin näet heidät paremmassa valossa. Tästä voi hyvinkin seurata, että olet itse mukavampi ihminen – ja positiivinen kehä on valmis.

Saattaa olla, että tämän seurauksena ympärilläsi on yhä vähemmän idiootteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s