Kategoriat
Johtaminen Työtaidot

Ylistys heille, jotka työskentelevät toisin

Todistin hiljattain tilannetta, jossa suuren yrityksen toimitusjohtaja kieltäytyi antamasta videohaastattelua. Ei siksi, että aihe tai tilanne olisi ollut huono, vaan siksi, ettei hän halunnut esiintyä julkisesti. Ollenkaan.

Olin hämmentynyt. Eikö toimitusjohtajan ykköstehtävä ole toimia yrityksen keulakuvana julkisuudessa?

Kelani oli varsin tyypillinen, huono ajattelutapa. Olemme usein mielessämme määritelleet sen, miten tietyssä ammatissa tai asemassa olevan ihmisen tulisi toimia, millä hänen tulisi täyttää päivänsä. On typerryttävää, kun joku ei toimikaan tämän käsikirjoituksen mukaisesti.

Toimari selitti, että hän haluaa vaikuttaa asioihin yrityksensä ihmisten kautta ja tehdä asioita yhdessä, koska se on hänelle luontaisinta ja niin syntyy pitkällä tähtäimellä tulosta. Keulakuvana toimiminen edusti hänelle vanhanaikaista edestä johtamista ja niinpä hän systemaattisesti kieltäytyi moisesta.

Mikä rohkea ja viisas ihminen.

Yrityksen johtotasolla ihmisellä on vapaus valita keinonsa, jos vain pokkaa riittää. Odotuksia kun on joka tapauksessa ja niistä irtisanoutumista saa selittää. Mitä alemmaksi yrityksen muodollisessa hierarkiassa mennään, sen haastavammaksi asia käy.

Jo päällikkötason ihmisiä, vaikkapa markkinointipäälliköitä, rekrytoidaan useimmiten tehtävälistoilla, ei tavoitteilla. Kaupan päälle toki toivotaan henkilön olevan tietynlainen ihminen. On siis laadittu valmis käsikirjoitus ja hommasta puuttuu enää näyttelijä.

Oi mikä kaikkivaltias strategiajumala onkaan hän, joka ennalta on osannut nähdä, mikä on paras tapa saavuttaa tavoitteet! Maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla ja harvassa työssä toimii sama tekeminen nyt kuin vuosikymmen sitten – huomisesta puhumattakaan. Siksi tekemiseen fokusoiminen ja ominaisuuksiin rakastuminen on vaarallista.

Sen sijaan kannattaisi muistaa, että samaan lopputulokseen voi päästä usealla eri tavalla – ja joskus tulosten parantaminen vaatii radikaalisti uudenlaista tekemistä. On turha pitää kiinni stereotypioista.

Manifestini on tämä: rakastukaamme tulostavoitteisiin ja rohkaiskaamme monimuotoisiin tapoihin niiden saavuttamiseksi. Sateenkaaren päässä näen onnellisia ja tuottavia ihmisiä sekä yrityksiä, joissa kokeilun kautta löydetään jatkuvasti fiksumpia tapoja toimia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s