Kategoriat
Tiimityö

Konflikti kuuluu hyvään (työ)elämään

Passiivisaggressiivinen selän takana jurputtaminen on työelämässä paljon yleisempää kuin tunteiden suora ilmaiseminen.

Miksi? Ja ketä se hyödyttää?

Fakta #1: Maailma on täynnä vaikeita ihmisiä.

Itsekin olet sitä jollekin. Vastakohdat saattavat joskus täydentää toisiaan, mutta usein ne myös raastavat hermoja. Ja on myös aivan liikaa vaiettu tabu, että jotkut ihmiset vain ovat sietämättömiä.

Korrektimmin sanottuna: me ihmiset olemme erilaisia, joten alati harmoninen yhteiselo on utopia. Mitä aiemmin siitä osaa päästää irti, sen enemmän hyvää (työ)elämää on edessä.

Fakta #2: Konflikti ei kuole vaikenemalla.

Se pirulainen alkaa kalvaa kaikkia kohtaamisia.

Tiedäthän: Se Hankala Tyyppi osuu samaan aikaan kahvinkeittimelle etkä oikein osaa olla. Lapsi sisälläsi haluaisi näyttää uhkaavasti kieltä, mutta aikuinen onnistuu vain puristamaan huulet yhteen hymyntapaiseen ja luikkimaan mahdollisimman nopeasti karkuun.

Jossain vaiheessa, ehkä murrosiän kieppeillä, opimme ison vitutuksen ja ison konfliktin yhteyden. Mitä enemmän paiskoo ovia ja perintömaljakoita, sen pitempi matka on harmoniaan.

Tästä aiheutuu yleinen virhepäätelmä: jos tukahdutan ilmaisun, myös konflikti häviää. Neukkarissa on kokonainen virtahepoperhe, mutta ollaan vaan coolisti. Koska niin aikuisten kuuluu tehdä. Teeskennellä, jottei tunnelma mene pilalle.

Se taas on superfoodia virtahevolle. Voi veljet, miten mahtava könsikäs siitä kasvaa! Jonkin ajan päästä se on kasvanut niin suureksi, että vie kaiken hapen huoneesta ja peittää varjollaan kohtaamiset.

Fakta #3: Kukaan tykkää sosiaalisesta riskistä.

Jos joutuu savannilla eroon laumastaan, tulee helpommin syödyksi.

Laumaeläimen sielulla varjelemme viimeiseen saakka myös paikkaamme avokonttoriyhteisössä. Jokainen murahdus väärään suuntaan on hengenvaarallinen riski. Tai se tuntuu siltä.

Varmaan jossain on käynyt niinkin, että konflikteja herättänyt tyyppi on löytänyt itsensä tutkimasta ansiosidonnaisen kestoaikaa. Useimmiten pelko on kuitenkin liitoiteltu.

Kun joku sosiaalisesti rohkea nostaa virtahevon aikuismaisesti pöydälle, sen mittasuhteet muuttuvat (luojan kiitos, ei mikään pöytä kestäisi muuten…). Kaikkea olemista leimaavasta hirviöstä tulee näkemysero, josta voidaan keskustella. Ehkä ymmärretään, ettei sen tai konfliktin tarvitse hajottaa laumaa.

Ihan helvetin kiusallista, mutta kokeilemisen arvoista.

Fakta #4: Suurin osa ihmisistä haluaa ratkaisun.

Vihainen ilme kuluttaa tutkitusti enemmän energiaa kuin neutraali tai iloinen ilme.

Kireässä ilmapiirissa eläminen on kauhean kuluttavaa ja epämukavaa. Suurin osa ihmisistä haluaa tulla toimeen muiden kanssa ja on valmis etsimään kompromisseja. Rinnassa kiristävä vanne onkin oiva tila niiden syntymiselle, sillä moni valitsee mielellään kunniallisen, ”riittävän ok” -ratkaisun, jotta pääsee jatkamaan elämäänsä.

Ja eihän sitä tiedä, vaikka samalla syntyisi jotain aidosti uutta ja parempaa!

Ei välttämättä, mutta jos tuo ajatus auttaa jotakuta synnyttämään rakentavia konflikteja, siihen kannattaa uskoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s